Gångstav är ett nytt ord i Svensk Ordbok. Foto: Fredrik Sandberg

Många nya ord och uttryck

Livspussel, gångstav, nattdagis och fokusgrupper - det är nya ord som vi svänger oss med och som finns med i Svensk ordbok som kommer ut i dagarna. Anna-Lena Ringarp, programledare för Språket, recenserar

Ny, stor och tung, två band, 3 700 sidor och 65 000 uppslagsord. Det är Svenska Akademien och dess redaktion för samtidsordböcker vid Göteborgs universitet som står bakom Svensk Ordbok.

Närmaste föregångaren heter Nationalencyklopedins ordbok. Den som kom för snart femton år sedan.

Den här är bättre på många områden och roligare för den som vill leta ord själv, berättar professor Sven-Göran Malmgren.

– Den här gången ger vi årtal för alla ord i svenskan, också för ord som är äldre än 1526, säger Sven-Göran Malmgren.

1526 är det där datumet för Gustav Vasas bibel..?

---Ja, och det från den tiden som Svenska Akademiens ordbok täcker. Tidigare har man inte kunnat slå upp att "dag" är ett ord från 800-talet, och att det finns på en runsten, berättar Sven-Göran Malmgren .

Liksom andra moderna ordböcker så har man för den här använt korpusar, stora textsamlingar för att hitta nyord och autentiska exempel. Olika nyord är t ex chilla, gångstav, livspussel, magkänsla, nattdagis, nystartsjobb och poddradio.

Det är inte minst alla idiom, talesätt, som gör den här rolig att bläddra i, säger Anna Lena Ringarp.

Uttrycket "visa framfötterna" det finns belagt från 1667. Medan uttrycket " att inte ha en susning" är nyare. Det är daterat 1991. Det finns ungefär 5 000 exempel på idiom i Svensk Ordbok. Den kommer ut inom kort och ska också finnas tillgänglig på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".