Färgblindhet borta efter genterapi

Efter att ha fått en ny gen införd i nervcellerna i ögat har färgblinda apor börjat kunna urskilja färger. Aporna har efter träning sedan också lärt sig att använda och dra nytta av sin nya synförmåga. Undersökningen är gjord av amerikanska forskare och publiceras i tidskriften Nature idag.

Det är ekorrapor, som Pippi Långstrumps Herr Nilsson, som forskarna låtit genomgå genterapi. Aporna har sedan födseln varit färgblinda men genom att forskarna fört in en ny gen i deras ögons nervceller så har de kunnat börja urskilja färger. Det gick till genom att de amerikanska forskarna framställde ett ofarligt virus som bär med sig den här genen som är hämtad från DNA från färgseende apor, berättar Finn Hallböök, professor i utvecklingsbiologisk neurovetenskap vid Uppsala universitet.
– Viruset sprutas in strax under näthinnan och infekterar nervcellerna. Genen är sedan konstruerade på det viset att den bara är påslagen i ljusreceptorerna eller fotoreceptorerna, säger han.

Aporna har sedan efter 20 veckors träning med bland annat boxar med olika färger innehållande mat också lärt sig att använda sitt färgseende. Att till exempel hitta rätt genom att kunna skilja på färgerna. En förmåga som aporna behöll resten av sina liv.

Enligt Finn Hallböök så är det här ett viktigt forskningsframsteg för möjligheterna att kunna bota människor med olika synproblem.
– Det här öppnar upp för möjligheter att behandla medfödda funktionsnedsättningar. Tidigare har man inte trott att det gick att komma in med en ny funktion i en hjärna med en medfödd funktionsnedsättning. Att utvecklingsmöjligheten bara finns när aporna eller barnen är små och att det efter det inte går att tillföra något, säger han.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se