1 av 2
Tyrannosaurus rex förfader Raptorex var bara tre meter lång och vägde 65 kilo. Illustration:Todd Marshall
2 av 2
Det välbevarade skelettet av Raptorex hittades i norra Kina. Foto:Mike Hettwer

Tyrannosaurus förfader funnen

Tyrannosaurus rex, en våra mest kända dinosaurier, med det stora huvudet, vassa tänderna och de korta små frambenen,  var en av de största köttätande dinosaurierna som funnits på land. Nu har forskarna hittat fossil av en mycket mindre version av den berömda besten, som levde 60 miljoner år tidigare.

– Ett stort huvud, korta armar, en lång svans, och väldigt kraftiga bakben, det ser ut som en mini-T-rex helt enkelt, säger Otto Hermelin, docent i geologi vid Stockholms universitet.

Det är just likheten med Tyrannosaurus rex som är unikt med Raptorex kriegsteini, som den nyfunna dinosaurien kallas.

Det är nämligen första gången som man hittar en så gammal dinosaurie som har en kropp som är så slående lik en Tyrannosaurus rex.

– Man kan väl säga att det här fyndet skapar ett nytt ljus i hur Tyrannosaurus rex och den gruppen av dinosaurier utvecklades; att själva kroppsformen var någonting som utvecklades ganska tidigt. Så det ger ett nytt ljus över Tyrannosaurus rex utvecklingsväg, säger Otto Hermelin.

Fossilet från Raptorex kriegsteini hittades i Kina, där dinosaurien levde för ungefär 125 miljoner år sen, alltså nästan 60 miljoner år innan Tyrannosaurus Rex dök upp för första gången.

Men det finns en stor skillnad mellan Raptorex kriesteini och dess berömda efterföljare, och det är storleken.

– Raptorex var ju bara en tredjedel så lång som Tyrannosaurus rex, man tittar man på vikten så kanske den bara var en hundradel så stor. Tyrannosaurus rex vägde kanske en fem, sex ton, medan Raptorex vägde omkring sextio, sjuttio kilo. Så den var ju betydligt mindre, säger Otto Hermelin.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Sereno, P. et al. Tyrannosaurid Skeletal Design First Evolved at Small Body Size, Science Online September 17, 2009
DOI: 10.1126/science.1177428

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista