Bubblorna i Champagnen ger smaken. Foto: Magnus Niedeman

Miljoner bubblor i champagnen

Vad vore egentligen en flaska champagne utan bubbel? Det är precis vad en grupp franska forskare ville undersöka. Och de kom fram till att små, små vattenpartiklar som åker upp i näsan har stor del i dryckens framgång.

I samma sekund som champagnekorken skjuts iväg, börjar det bubbla och fräsa. Hela fem liter koldioxid ska frigöras i en flaska med 75 centiliter dryck, genom att sisådär hundra miljoner små bubblor ska explodera vid ytan. Det är innehållet i de här små bubblorna som har fascinerat det franska forskarlaget, som publicerar sin rapport i dagens nummer av den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift PNAS.

Varje gång en champagnebubbla exploderar skickas det iväg massor av mikroskopiska vattenpartiklar som kallas aerosoler. Det visade sig att de här små vattenpartiklarna har en mycket högre koncentration av de ämnen estrar och fettsyror som ger champagnen sin karaktäristiska smak. Det är det här som gör gör bubblorna så viktiga. Det är med hjälp av dem som smakämnena tar sig in till smaklökarna i näsan hos den som avnjuter champagnen.

Så vad skulle då champagnen vara utan sina bubblor?

– Champagne utan bubblor vore inte champagne. Man skulle klasificera den som något smaklöst och fattigt. Har man läskedrycker med bubblor hemma kan man pröva med och utan bubblor, och känna skillnaden. Förmodlingen inte samma skillnad, men ändå en skillnad, säger Daniel Lundberg, kemist vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Reporter Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".