1 av 2
Tsunamikatastrofen 2004. Foto: Scanpix.
2 av 2
En del av dem som överlevde tsunamin i sydostasien 2004 har ångest och sömnbesvär.

Tsunamidrabbade har psykiska besvär

Många av de svenskar som överlevde tsunamin i sydostasien 2004 har psykiska besvär idag. Det visar en stor undersökning som presenteras idag, där merparten av överlevarna har svarat.

Ungefär 6500 av de svenskar som var på plats, överlevde tsunamin. Och även om de allra flesta mår relativt bra i dag, så påverkas fortfarande många i sin vardag av det de varit med om.

I dag presenterar forskare vid Uppsala universitet en treårsuppföljning av de överlevande, där de analyserat enkätsvar från knappt 3500 personer. Och nästan en femtedel av dem har fortfarande psykiska besvär till följd av tsunamin. Katastrofpsykiatriforskaren Per Olof Michel förklarar vad det är för psykiska besvär det kan handla om. 

- Sömnlöshet, mardrömar, nedstämdhet och ångestsymptom av olika slag. 

Men undersökningen visar också att så många som en tredjedel har besökt det tsunamidrabbade området igen, och nästan alla menade att besöket hade fått dem att må bättre. Per Olof Michel menar att det kan bero på hur hjärnan påverkas. 

-  Det är ju områden i nätverk i hjärnan som påverkas dramatiskt när man är med om en allvarlig händelse. Det blir överaktivitet i vissa områden och underaktivitet i andra. Och kanske är det så att exponeringsterapi, som det ju handlar om när man åker tillbaka till området, hjälper till att återställa det här på ett bättre sätt och underlättar på så sätt hanteringen av det man har varit med om, säger Per Olof Michel.

500 svenskar dog i tsunamin 2004.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".