Cancertumörer mycket unika

En ny studie av bröstcancer visar att tumörer är än mer komplexa än vad forskare tidigare trott. Det innebär att det krävs mer grundläggande undersökningar av tumören för att kunna behandla den på bästa sätt.

– För att förstå de genetiska förändringarna i en tumör så räcker det inte att bara titta på de tio eller tjugo mest intressanta generna utan man måste titta på alla generna för att kunna få en riktigt bra bild, säger Henrik Grönberg som är professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

En cancertumör kan ha uppemot hundra olika genetiska förändringar. Tidigare har man trott att det bara är ett mindre antal av de här förändringarna av generna som spelar en roll för cancern, men så är inte fallet har de senaste årens forskning visat. Det som forskarna gjort i den här studien som publiceras i tidskriften Nature idag, är att grundligt undersöka hela det mänskliga genomet, dvs den totala genuppsättningen, och det visar att varje tumör har en egen mycket specifik genetisk profil som skiljer sig från andra tumörer.

Det innebär att uppkomsten av cancertumörer är väldigt komplex och varierar mycket från person till person. Att ge cancerpatienten rätt behandling är därmed svårt eftersom tumörens unika genetiska förändringar påverkar hur den reagerar på olika cellgift. För bra resultat krävs en mycket individuell behandling.

Med allt billigare och enklare teknik för att undersöka tumörernas många olika genetiska förändringar så hoppas forskarna bakom studien, liksom Henrik Grönberg, att det ska bli lättare att ge rätt behandling till varje patient.

– Det man skulle kunna hoppas är att man ska kunna säga att den här tumören ser ut på det här sättet och har en den här genetiska bakgrunden och därför ska vi sätta in det här cellgiftet. På det viset minskar risken för biverkningar och chansen att ge rätt behandling från början ökar, säger Henrik Grönberg som är professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

doi:10.1038/nature08489

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".