En stad som Visby får gott betyg av medborgarna. Foto Leif R Jansson, Scanpix

Stadstrivsel mäts med ny metod

Varför upplever vi vissa städer och stadsdelar som trygga och trivsamma, medan andra känns fula och farliga? Genom en ny metod att värdera människors upplevelser av olika platser visar arkitekten Lena Steffner i sin avhandling, att de flesta av oss reagerar på samma sätt inför olika stadsmiljöer.

Lena Steffner berättar att metoden ger en bild av miljöerna som alla kan vara överens om och ger exempel på stadsmiljöer som de flesta av oss uppskattar. 

- De äldre städerna - medeltidsstäderna, stenstaden, trädgårdsstaden - de förefaller fungera mycket bättre än vad vi har gjort sedan, efter trettiotalet. Så om man ska skapa städer som uppfattas med de bästa betygen av medborgarna så ska man nog titta lite grann på hur man byggde städer förr. 

Lena Steffners metod, som bygger på miljöpsykologiska teorier, går ut på att låta försökspersoner systematiskt göra en skattning av 16 olika känslor utifrån olika platser. Det kan till exempel handla om att man känner sig inspirerad, lugn eller kanske stressad av platsen. Och resultaten visar alltså att de allra flesta av oss reagerar på samma sätt inför stadsmiljöerna.

Det här går ju stick i stäv med föreställningen att experter och vanligt folk har olika åsikter om till exempel modern arkitektur, men Lena Steffner säger att det beror på att experterna ofta bildar sig en uppfattning utifrån sitt eget specifika ämnesområde.

- Åsikterna kan gå isär, men upplevelserna av platsen är sedan ofta desamma.

Eftersom den nya metoden ger en bild som alla kan vara överens om, ungefär som när man gör bullermätningar, hoppas Lena Steffner att metoden kan användas redan i planeringen av nya stadsdelar och områden.

Urban Björstadius
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".