Bättre grödor behövs enligt FAO

Växtförädling allt viktigare

För att mätta jordens växande befolkning år 2050 måste det satsas uppemot 597 miljarder kronor årligen på jordbruket i utvecklingsländerna, enligt en ny rapport från FN:s livsmedel och jordbruksorganisation FAO. Harald Svensson på jordbruksverket menar att det är särskilt växtförädling som måste prioriteras.

– Det är viktigt både för att öka skördarna och för att man ska få säkrare skördar i världen. Att grödorna bättre tål olika former av stress som t.ex. orsakas av kanske mera extremt väder och sådan stress som orsakas av insektsangrepp, säger han.

Harald Svensson är en av alla de 300 experter från hela världen som inbjudna av FN är på väg hit till Rom i Italien för att diskutera hur framtidens matförsörjning ska tryggas. Med start idag möts de under två dagar i FN:s livsmedel och jordbruks organisations högkvarter som ligger bara ett stenkast från Colosseum och turistfyllda uteserveringar.

Enligt FN:s prognoser kommer det år 2050 finnas över 9 miljarder människor på jorden. Och för att kunna få fram mat till alla så behövs det, enligt samma prognos, produceras 70 procent mer mat jämfört med idag. Det innebär stora utmaningar för jordbruket. Särskilt i de fattigare länderna där den allra största befolkningsökningen sker. Enligt Harald Svensson på jordbruksverket måste det inte minst bli en rad strukturförändringar för att bönderna i utvecklingsländerna ska kunna bruka jorden effektivare.

– Att det ska finnas ett system så att jordbrukarna kan låna pengar om de behöver investera. Och att man har god säkerhet i disponerandet av marken så att man vet att man för flera odlingssäsonger fram över kommer att ha kvar marken. Då tar man bättre vara på den och ökar dess bördighet, säger han.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".