Foto Hasse Holmberg, Scanpix

Förtidigt födda får ögonproblem

Allt fler förtidigt födda barn får ögonproblem och det är vanligare i Sverige jämfört med andra länder. Det visar en studie som presenteras av en grupp forskare vid Uppsala universitet, i oktobernumret av tidskriften Archives of Ophthalmology.

Studien, som är en del i forskningsprojektet Express, Extremely preterm infant study in Sweden, undersöker hälsan hos för tidigt födda barn i Sverige. Under en treårsperiod har forskargruppen följt drygt 700 barn som föddes innan graviditetsvecka 27, vilket gör den till den mest heltäckande studien i sitt slag.

Idag går det att rädda barn som föds så tidigt. De för tidigt födda barnens ögon får det dock desto svårare. Nästan tre fjärdedelar av de drygt 500 barn som överlevde till den första ögonundersökningen fick diagnosen Retinopathy of prematurity eller ROP, en ögonskada som orsakas av att blodkärl i ögat vuxit på ett felaktigt sätt. I värsta fall kan det leda det till näthinneavlossning och blindhet. Ju tidigare man föds, desto större är risken för att drabbas. De fem barn i studien som föddes redan i graviditetsvecka 22 drabbades alla av ROP, att jämföra med bara hälften av de som föddes i vecka 26. För varje vecka ytterligare som barnet är kvar i mammans mage, halveras risken.

Men vad kan man då göra för att förbättra chanserna att kunna rädda ett för tidigt fött barns syn? Gerd Holmström, läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är en av forskarna bakom studien:

- Vi är redan bra, men för att förbättra oss kan vi till exempel bli bättre på att hitta på nya sätt att bli bättre på att rädda barnens syn så att dom kan se när de blir gamla.

Studien visar också att diagnosen ROP är vanligare i Sverige än i många andra länder. Den enkla förklaringen till att det är så, är enligt forskarna att vi i Sverige är så skickliga på att rädda livet på för tidigt födda barn. I dag kan barn som föds redan i graviditetsvecka 22 överleva. Men då är också riskerna för komplikationer otroligt höga.

Referens: "Incidence of Retinopathy of Prematurity in Infants Born Before 27 Weeks' Gestation in Sweden" Arch Ophthalmol. 2009;127[10]1315-1319

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".