Spårgasteknik där korna har en ampull med spårgas i våmmen och en särskild grimma med en behållare som samlar upp deras utandningsluft. Foto: Mikaela Patel

300 gram metan rapar en ko per dag

En ko rapar 300 gram metan om dagen. Det visar forskning av Rebecca Danielsson på Sveriges Lantbruksuniversit i Uppsala.

Hur mycket metan som kommer från kons mage, våmmen, är viktigt att veta eftersom metan är en kraftig växthusgas som påverkar växthuseffekten.

Nu har man undersökt om det skiljer något på rapandet av metan hos kor som får konventionellt foder, där hälften av fodret är gräs (ensilage), eller kor som blir ekologiskt utfodrade, där upp emot 70 procent är gräs ( ensilage).

Resultatet blev att om gräsfodret är lättsmält och av god kvalitet så skiljer det inget på hur mkt metan korna rapar upp.

Referens: Metanproduktion hos mjölkkor utfodrade med hög andel grovfoder, Rebecca Danielsson, Institutionen för husdjurens ufodring och vård, SLU  Examensarbete 282

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".