1 av 2
Farc-guerillan efter fredssamtal 1999. Foto: Ricardo Mazalan/Scanpix.
2 av 2

Guerillasoldater studeras av läsforskare

Före detta guerillasoldater från Colombia har nu lärt forskarna hur det egentligen ser ut i hjärnan när man lär sig läsa, enligt en ny studie. 

Det talade språket, med grammatikregler och allt lär vi oss nästan utan ansträngning när vi är barn. Annat är det med läsandet konst, det måst vi verkligen aktivt traggla för att lära oss. Men vad som händer i hjärnan när vi lär oss läsa har man haft svårt att studera eftersom man oftast lär sig det i en ålder när man lär sig mängder av andra saker också.

Det har alltså varit svårt att utskilja vad som är just läseffekterna i hjärnan. Tills nu, när ett forskarlag med spanska engelska och colombianska forskare kom på att studera det här hos före detta guerillasoldater från Colombia. De har nämligen levt sitt guerillaliv utanför samhället och många av dem är analfabeter. Nu genomgår de program för att återanpassas till samhället och då ingår att lära sig läsa.

Så forskarna passade på att med hjälp av magnetkamera jämföra hjärnorna hos dem som just lärt sig läsa i vuxen ålder med andra som fortfarande är analfabeter.

Då såg de bland annat hur både vit och grå materia ökade i hjärnområden som man tidigare har vetat är väl utvecklade hos duktiga läsare.

Men de kunde också utläsa att vi tidigare har missförstått en del om hur det egentligen går till att omforma bilder av bokstäverna till ett ord som betyder något. Man har länge vetat att ett område vid tinningloben som kallas gyrus angularis är viktigt. Men förut har forskarna trott att det områdets främsta roll är att översätta bokstavsbilderna till ett ord med mening. Men i stället verkar det som att det området används för att förutse vad hjärnan kommer att se när den läser, lite på samma sätt som den funktionen i mobiltelefonen som gissar orden i förväg.

Och den här kunskapen från före detta guerillasoldater kan var a nyttig för att bättre förstå sig på dyslexi, till exempel, enligt forskarna.

Referens:
M Carreiras et al. An anatomical signature of reading. Nature Vol 461, No 7266. doi:10.1038/nature08461

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".