Kvinnor tvättar oftare händerna än män, på offentliga toaletter. Foto: Scanpix.

Idag tvättar världen händerna

Nu får en så vardaglig syssla som att tvätta händerna sin egen dag. Idag uppmärksammas nämligen internationella handtvättardagen. Målet är att få människor att förstå hur livsviktigt det är att hålla händerna rena.

Enligt en studie gjord av The London School of Hygiene & Tropical Medicine är det större sannolikhet att människor tvättar sina händer om de uppmanas att göra så. Studien, som publicerats i American Journal of Public Health, har tittat på människors handtvättarvanor på offentliga toaletter och hur de reagerade på skrivna uppmaningar om att använda tvål.

Det visade sig att kvinnor var dubbelt så bra tvålanvändare som män och att de budskap som fick kvinnor att tvätta sig var påminnelser, medan män behövde budskap som fick dem att äcklas.

En miljon människor dör varje år av diarrésjukdomar och akuta andningsinfektioner. Men att tvätta händerna med tvål är det billigaste och bästa sättet att få kontroll på dessa sjukdomar. Det minskar också spridningen av influensa och infektioner orsakade av tarmbakterien Clostridium difficile (CDI).

Anna Theorell
anna.theorell@sr.se

Referens:
Judah, G. et al. Experimental Pretesting of Hand-Washing Interventions in a Natural Setting, American Journal of Public Health, October 2009, Vol 99, No. S2 | S405-S411 © 2009 American Public Health Association DOI: 10.2105/AJPH.2009.164160

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".