Sverige är ett av de länder som har minst utsläpp per kilo mjölk och nötkött. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

Skillnader i utsläpp för kött och mjölk

Idag står mjölk- och köttproduktionen globalt sett för 18 procent av utsläppen av växthusgaser. Men en ny studie som görs av forskare vid FN:s livsmedel och jordbruksorganisation, FAO, visar att utsläppen kan variera mycket mellan produktionen i olika länder. Sverige är bland länderna som släpper ut minst per kilo mjölk och nötkött.

Ett kilo mjölk producerad i Sverige eller något av de andra Nordeuroepiska länderna släpper ut hälften så mycket växthusgaser jämfört med mjölk som produceras i Brasilien. Tittar man på produktionen av ett kilo mjölk i länderna söder om Sahara i Afrika så är utsläppen tio gånger högre än i Sverige.

Theun Vellinga från Holland är en av forskarna som gör den här studien vid FN:s livsmedel och jordbruksorganisation FAO. Han säger att skillnaderna delvis har att göra med vad korna får att äta. I de afrikanska länderna söder om Sahara är det så dåligt med bete och foder att korna inte kan producera lika mycket mjök under samma tid som korna i Sverige, som får mer näringsrikt foder. När det tar längre tid att få fram mjölk för korna så hinner de släppa ifrån sig mer metangas från sin matsmältning per kilo mjölk.
Men utsläppsnivåerna handlar också om tillgången till tekniska hjälpmedel och hur djurens foder odlas, enligt Theun Vellinga.

De olika sätten att hålla djuren gör att utsläppsförhållandena i princip ser lika dana ut när det gäller produktionen av nötkött. Men även om mjölk- och köttproduktionen står för mer utsläpp per kilo i fattigare länder jämfört med i Sverige så konsumerar vi mycket mer här. Detta gör att utsläppen ändå skjuter i höjden. En poäng med forskningen som Theun Vellinga arbetar med är att hitta åtgärder för hur utsläppen kan minskas som passar de olika produktionsformerna. Att ta fram rätt åtgärder till rätt land, som han själv uttrycket det. För det är samtidigt bra att låta mjölken prodceras så lokalt som möjligt för att slippa onödiga transporter med energikrävande kylsystem.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".