Flitige professor Ramakrishnan på sitt lab i Cambridge

Flitig Nobelpristagare

En av årets Nobelpristagare i kemi, Venkatraman Ramakrishnan är en synnerligen aktiv forskare. Veckan efter att han fått reda på att han skulle tilldelas Nobelpris, hade han tre forskningsartiklar publicerade i de två tyngsta vetenskapstidskrifterna, Nature och Science.

I skriver han idag om hur de avbildningar av ribosomen som gjordes år 2000 - och som ledde till att han fick Nobelpriset i år - har banat vägen för dagens mycket detaljerade forskning om vad som verkligen sker därinne i cellernas proteinfabrik när aminosyror byggs ihop till proteiner.

Uppsalaforskaren Maria Selmer är Ramakrishnans medförfattare i tidskriften , där kristallstrukturen av ett ribosombundet protein, GTPas har bestämts. Strukturen ger nya insikter i proteinsyntesen.

Tidskrifterna har lång pressläggning så publiceringen just nu lär vara av en slump och alltså inte ha med hans Nobelpris att göra. Däremot är det ovanligt att Nobelpriset går till forskare som är så mitt uppe i karriären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".