Sömn - men inte nödvändigtvis på natten - är ett måste för läkare, enligt en ny amerikansk studie.

Nattjänst påverkar inte läkarprestation

Läkare som jobbar natt presterar inte sämre under operationer dagen efter. Men möjligheten till vila är desto viktigare. Det visar en amerikansk studie som presenterades i tidskriften JAMA förra veckan.

I studien som genomfördes mellan 1999 och 2008 i USA, granskade forskare 4471 operationer och 4902 förlossningar. Utifrån det materialet jämförde de sedan förekomsten av komplikationer i operationer som genomfördes av läkare som jobbat natten före, med dem där läkarna varit lediga.

Och resultatet visade bara på marginella skillnader i antalet komplikationer. Och av det kunde forskarna alltså dra slutsatsen att nattjänstgöring inte påverkade läkarnas prestationer dagen efter.

Men däremot var risken för komplikationer nästan dubbelt så stor om läkaren inte hade fått sova tillräckligt mellan ett nattpass och operation dagen efter. I de fall där läkaren inte hade fått möjlighet att vila i minst sex timmar sedan ett nattpass, uppstod komplikationer i 6,2 procent av operationerna. Men om läkaren i stället hade fått chans till vila i minst sex timmar, var risken för komplikationer bara 3,4 procent.

Arbetstidsreglerna för amerikanska läkare skiljer sig dock markant mot de svenska, enligt Sveriges läkarförbunds ordförande Eva Nilsson Bågenholm. Amerikanska läkare arbetar ungefär dubbelt så mycket som svenska, säger hon. Dessutom har de mycket mer nattjänstgöring. Och Eva Nilsson Bågenholm ser heller ingen anledning att förändra arbetstidsreglerna för läkare i Sverige.

– Vi följer forskningen ganska bra, och det finns många vetenskapliga studier som visar att långa arbetspass som varar in på natten leder till sämre prestationer. Så vad som händer i USA nu påverkar inte oss speciellt mycket. Jag tycker att vi har bra regler nu och det finns ingen anledning att vare sig lätta på dem eller göra dem hårdare, säger hon.

Referens: Rothschild, J et al. Risks of Complications by Attending Physicians After Performing Nighttime Procedures, JAMA, 2009;302[14]:1565-1572.

Mer om vila hittar du på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".