Flugans minne manipulerat

Flugor undviker obehagligheter - de har minne för vissa odörer och för elektriska stötar till exempel. Nu har forskare lyckats manipulera det lilla flugminnet med ljus så att flugan tror att den varit med om något hemskt, och därför undviker det.

Egentligen är framsteget att man har hittat de 12 nervceller som är flugminnets plats, när de stimuleras av forskarna ges flugan ett minne av att ha upplevt något som aldrig hänt.

Oxfordforskarna ser upptäckten som en möjlighet att skriva in något direkt i minnesfunktionen i stället för att behöva gå efter nervcellernas reaktioner och försöka knyta ihop dem med hur försöksdjuret uppträder.

Antagligen fungerar principen på andra organismer än flugor - evolutionen brukar göra likadant över hela linjen, även om andra hjärnor är mer komplexa än flugans.

Referens
Claridge-Chang et al.: "Writing Memories with Light-Addressable Reinforcement Circuitry." Publishing in Cell 139, 405-415, October 16, 2009. DOI 10.1016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".