Svenskt vaccin mot HIV testat i Afrika

Ett svenskt vaccin mot HIV har framgångsrikt testats i en mindre studie Tanzania. Vaccinet har tidigare prövats i Sverige med goda resultat, men resultaten i Afrika blev ännu bättre. Alla deltagarna fick en immunreaktion av vaccinet, vilket tyder på att det fungerar.

Resultaten kommer att presenteras på en stor konferens om HIV-vaccinforskning som startar i Paris på måndagen. Totalt i världen är det inte mer än ett tiotal vacciner som testas på människor, varav det svenska är ett. Nu kommer forskarna gå vidare med nya tester både i Sverige och i Tanzania.

Det svenska HIV-vaccinet är ett så kallat DNA-vaccin, som man kombinerar med ett amerikanskt mer traditionellt vaccin. För ett par år sedan testades det i Sverige på ett 40-tal personer.

Nu har en liknande studie gjorts i Tanzania, och här blev resultaten alltså ännu något bättre.

Mohammed Bakari på universitetssjukhuset i Dar es Salaam har lett studien i Tanzania. Han säger till Ekot att det här en av de bästa vaccinkombinationerna som nu prövas mot HIV.

Totalt i världen är det inte mer än ett tiotal vacciner som testas på människor.

Idag är det för tidigt att säga i vilken utsträckning det svenska HIV-vaccinet faktiskt kan skydda mot att bli smittad av HIV. För det behövs en mycket stor prövning med tusentals deltagare, som löper över många år.

Men efter ett misslyckat amerikanskt vaccinförsök för två år sen vågar ingen satsa de pengar som behövs, säger professor Britta Wahren vid Smittskyddsinstitutet.

Mona Hambraeus, Ekot
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".