Pojke med autism och ett tvångsbeteende att stapla konservburkar. Foto: Wikimedia

Stor studie vill lösa autismens gåta

Att kvicksilver skulle kunna vara en orsak till autism har ofta debatterats. Men nu visar en amerikansk studie att barn som redan utvecklat autism i alla fall inte har högre nivåer av kvicksilver i blodet än andra barn. Inte heller hade barn som nyligen fått vaccin innehållande kvicksilver förhöjda nivåer.

Studien ingår i ett stort amerikanskt forskningsprojekt som systematiskt tänker gå igenom allt från hushållsprodukter till olika mediciner, matvanor och infektioner - och också hur de interagerar med varandra - i hopp om att lösa autismens gåta. I studien ingick 450 barn, varav 250 hade autism och övriga ingick i en kontrollgrupp.
Det rapporterar tidskriften .

Referens: I Hertz-Picciotto et al " Blood Mercury Concentrations in CHARGE Study Children with and without Autism " Environmental Health Perspectives, Oct 2009, doi:10.1289/ehp.0900736

Tidigare publicerat på samma ämne:
Läs mer om autism på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".