1 av 2
2 av 2
Peter Szakalos. Foto: KTH

Avhopp från kärnavfallsmöte

Det har hettat till rejält i frågan om hur hållbara de kopparkapslar är, som Sveriges uttjänta kärnbränsle ska slutförvaras i. Den pensionerade professorn Rune Lagneborg var utsedd som moderator för ett seminarium där internationella forskare skulle diskutera saken, men Lagneborg har nu hoppat av. Han tycker inte att företaget Svensk kärnbränslehantering har varit serösa i sitt sätt att bemöta kritiken mot deras metod.

- Jag tycker att SKB har inte bemött de nya forskningsresultaten på ett seriöst sätt och risken är stor att det inte blir en bra saklig diskussion på seminariet, säger Rune Lagerborg.

Forskaren Peter Szakalos på Kungliga tekniska högskolan, KTH, har med kollegor genom studier visat att koppar korroderar, alltså fräts sönder i syrefritt vatten. Något som i så fall skulle få stor betydelse för slutförvaret av kärnbränsle eftersom företaget Svensk kärnbränslehantering, SKB, planerar att förvara kärnbränslet i kopparkapslar.

Men SKB tror inte alls på resultaten och menar att KTH-forskarnas studier är ofullständiga. På Kärnavfallsrådets seminarium som arrangeras i mitten av november är det meningen att KTH forskarna och SKB ska visa upp sina bästa argument för om teorin stämmer eller inte. SKB:s forskningschef Peter Wikberg hoppas att seminariet ska belysa frågan om kopparkorrosion på ett bra sätt. SKB kommenterar Lagneborgs avhopp som  genom en skriftlig kommentar till Vetenskapsradions program Klotet.
"Samtidigt som vi beklagar att en moderator hoppar av så är det också så att om en moderator redan innan seminariet skaffat sig en bestämd personlig uppfattning om en av aktörerna, så är det nog ett klokt beslut att stiga av."

Det som fick Rune Lagneborg att helt bestämma sig för att hoppa av uppdraget som moderator var när en privatperson av någon anledning begärde ut all e-post som skickats till och från KTH-forskaren Peter Szakalos under fem års tid.

- Det är naturligtvis inte någon SKB-person som står bakom det, men det är ju uppenbarligen en frände till deras sak. Det var för min del det som fick bägaren att rinna över, säger Rune Lagneborg.

Kärnavfallsrådet har nu kontrakterat en , professor , som sitter i det amerikanska kärnavfallsrådet.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".