Ett stort antal tvillingar hjälpte forskarna att se genetiska kopplingar mellan hjärt- och kärlsjukdomar och höftbenbrott. Foto: Mark Duncan, Scanpix

Hjärtsjukdom och höftbensbrott hör ihop

Den som drabbas av hjärtsjukdom bryter ofta senare i livet höftbenet. Det visar statistiska studier av vilka sjukdomar som drabbat alla svenska tvillingar.

- Slutsatsen med studien är att det finns en genetisk koppling mellan hjärtkärlsjukdomar och höftfrakturer, säger Karl Michaëlsson, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som gjort studien.

Det genetiska sambandet stod klart när forskarna studerade uppgifter om 32000 tvillingpar som ingår i det svenska Tvillingregistret, en enorm databas med sjukdomsinformation och levnadsvanor för nästan alla svenska tvillingpar.

För den som drabbats av hjärtsvikt eller stroke visade sig risken vara 3-5 gånger högre, än för de hjärtfriska, att senare i livet också drabbas av en höftfraktur.

Tidigare har man trott att den ökade risken att drabbas av fraktur efter hjärtproblem berodde på en urkalkning av skelettet eller att patienterna helt enkelt fått sämre balans och lättare faller. Men genom studier på tvillingar med likadan arvsmassa framgår nu att det finns en genetisk koppling. Hur sambandet ser ut är dock oklart.

- Vi kan inte i den här studien bestämma vilka specifika gener som förklarar det här sambandet men vi går vidare med andra studier för att finna vilka gener som står för kopplingen, säger Karl Michaëlsson.

Han menar också att resultaten bör leda till förändringar inom vården.

- Mitt budskap till vårdgivare är att vara uppmärksam på det här sambandet och remitera patienter som med hjärtåkommor till doktorer som har kunskap om detta.

Referens: Michaëlsson, K. et al, "Diagnoses of cardiovascular disease associated with risk of subsequent hip fracture", JAMA, October 21.

Anna Rockberg Tjernberg
vet@sr.se

Svenska Tvillingregistret

Svenska Tvillingregistret omfattar cirka 85 000 tvillingpar, både enäggs- och tvåäggstvillingar. Registret upprättades på 1960-talet med med syfte att studera hur rökning påverkar vår hälsa.

Metoden som används i tvillingstudier baseras på det faktum att enäggstvillingar har utvecklats från ett befruktat ägg medan tvåäggstvillingar uppkommit från två olika befruktade ägg. När båda syskonen i enäggspar mer ofta drabbas av en sjukdom än syskon i tvåäggspar, anser forskarna att ärftliga faktorer ligger bakom.

För närvarande pågår cirka 30 projekt baserade på tvillingregistret. Studierna täcker ett brett fält av folkhälsofrågor som bland annat inriktar sig på demenssjukdomar, allergier, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Andra forskningsprojekt rör frågor kring könsskillnader i hälsa och livssituation.

Källa: Svenska Tvillingregistret, KI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".