Det var stor uppståndelse när den norske paleontologen Jørn Hurum presenterade fyndet av fossilet Ida i våras. Foto: Solum, Stian Lysberg/Scanpix

Ida inte människans urmoder

Fyndet av Ida, fossilet av en liten halvapa, presenterades i våras som den felande länken i apors och människors utveckling. Många forskare sa dock snabbt att Ida knappast fyllde någon sådan viktig roll. Nu presenteras ett nytt fynd som pekar åt samma håll.


Paleontologen Per Ahlberg, professor i Evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet, kommenterar det nya fyndet:

- På det här sättet får man resultat som man faktiskt kan lita på. Och det resultat vi ser, skiljer sig väldigt mycket från all den hype som var kring Ida när det djuret först upptäcktes.

Det var i maj i år som den norska paleontologen Jørn Hurum presenterade Ida, ett 47 miljoner år gammalt fossil av en lemurliknande halvapa, vilken han menade kunde ses som människans urmoder. Men det ifrågasattes av andra forskare, som menade att det inte fanns några belägg för sådana slutsatser.

Igår kom det senaste inlägget i debatten - en ny studie som presenterades i tidskriften Nature, där forskare undersökt ett nytt fossil av en släkting till Ida. Genom att jämföra det här fossilet med flera av dagens levande apor, drar forskarna slutsatsen att varken Ida eller det nya fossilet är någon urmoder till människan. Man menar att de är släkt med dagens lemurer och alltså hör till en helt annan gren av primater. De liknande drag som Ida och dagens apor har, tror forskarna har utvecklats helt oberoende av varandra.

- Dragen vi ser hos Ida och den nya afrikanska formen, som är gemensamma med vissa drag vi ser hos apor, är funktionella drag som behövs för att man ska leva ett visst liv - i det här fallet som lövätare, säger Per Ahlberg.

Men debatten om Ida lär gå vidare. Igår kommenterade nämligen Jørn Hurum den nya studien i det norska radioprogrammet Verdt å vite (NRK) och han menar att forskarna bakom den nya studien feltolkar sina resultat:

- Det är ett väldigt fint fynd de har gjort, och otvivelaktigt släkt med Ida. Så det är vi eniga om, men där slutar också enigheten.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens: Seiffert, E. R. et al. "Convergent evolution of anthropoid-like adaptations in Eocene adapiform primates", Nature, Vol 461|22 October 2009| doi:10.1038/nature08429

Tidigare publicerat på samma ämne:

Intressanta länkar på samma ämne:

Fakta om fossil

Fossil är rester eller spår av djur och växter som bevarats i olika typer av sediment eller sedimentära bergarter, som avlagrats någon gång under jordens historia. Fossil kan bevaras som till exempel försteningar eller avtryck. Det är oftast de mest motståndskraftiga delarna som bevaras - hos djur till exempel skal, ben och tänder och hos växter till exempel sporer, frön, blad och stammar.

I det geologiska kretsloppet ingår att berg nöts ner, vulkaner får utbrott och bildar sediment. I dessa sediment hamnar ofta döda organismer, som kan bli begravda av ytterligare sediment. Sedimenten kan bli väldigt tjocka, ibland flera kilometer. De undre delarna utsätts för ett högre tryck och ibland högre temperatur som gör att sedimenten förstenas. Vid gynnsamma förhållanden kan då organismen omvandlas och bevaras som fossil.

Ett fossil kan bildas på bara några år, till exempel vid heta källor. Det kan också ta väldigt lång tid beroende på hur fort sedimenteringen sker, dess kemiska-mineralogiska sammansättning och miljöfaktorer som fuktighet och värme.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".