Framgång för svenskt hiv-vaccin

Igår presenterade svenska hiv-forskare de första resultaten av ett vaccinförsök mot hiv. En studie i Tanzania visade att alla som fått vaccinet visade en immunreaktion, vilket tyder på att vaccinet faktiskt kan fungera. Och genom att använda en ny metod har forskarna kunnat minimera mängden vaccin som behöver ges till varje person.

Det svenska DNA-vaccin mot hiv som testats på senare tid i Tanzania har visat sig ge ett immunsvar hos alla som blivit vaccinerade med Hivis, som det kallas. Testerna gjordes på friska tanzaniska polismän. Men vad vi inte fick veta förrän igår var att det svensk-tanzaniska försöket också har lyckats sänka dosen vaccin med 75 procent. Det går alltså bara åt en fjärdedels dos per person, kunde professor Erik Sandström berätta.

– Med den metodik vi använder så kan vi få samma effekt av en fjärdedel av DNA-dosen jämfört med det som alla andra gör, nämligen sprutar vaccinet in i muskeln.

En spruta utan nål är hemligheten, vaccinet trycks in i huden med hjälp av en liten gaspatron kopplad till sprutan.

– Då sprutas vaccinet ut i en mycket tunn stråle som precis slår in genom huden, och så stannar den där.

Bioject kallas tekniken, och att vaccinet stannar i huden, vårt skydd mot hela världens smuts, är en av finesserna. Där möter vaccinet en armé av immunförsvarsceller som kan reagera snabbt på intränglingarna, ge ett bra immunsvar alltså. Injektion i en muskel betyder att vaccinet hamnar i en relativt sett steril miljö, där det är ont om försvarsceller, så det tar längre tid att få igång ett immunsvar.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".