Nutida politiska kravaller i Göteborg 2001.

Gatubråk har format Sveriges politik

Gatubråk och upplopp har format vår historia i betydligt högre utsträckning än vad tidigare varit känt. Det menar Mats Berglund, historiker vid Stockholms universitet, som studerat 1700- och 1800-talens gatubråk i Stockholm.

– Det är märkligt hur vissa historiska händelser går folket helt förbi, och att marsoroligheterna 1848 har glömts bort är en gåta! utbrister Mats Berglund.

I mars 1848 dödades 18 personer i Gamla stans smala gränder i Stockholm. Tusentals demonstranter hade samlats för politiska protestaktioner och krav på republik, varpå kungen svarade med att kalla in soldater som sköt rätt in i folkmassan.

Historikern Mats Berglund har studerat hur det här upploppet, och många andra under 1700- och 1800-talen, har format Sveriges historia. Det gäller bland andra Dalupproret 1743, mordet på Axel von Fersen 1810 och Crusenstolpekravallerna 1838.

Mats Berglund menar att stenkastande och gatubråk faktiskt har haft stor inverkan på hur Sverige utvecklats politiskt. Upploppen visade på slitningar i samhället och banade vägen för en mer demokratiskt världsuppfattning där åsiktsfrihet och tryckfrihet var några av ledorden.

– Att folket har varit med och påverkat i en demokratiserande riktning är ett tydligt resultat av mina undersökningar, säger Mats Berglund.

Tobias Svanelid
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".