Genförändringar ger ledtrådar om autism

En internationell studie ger nu nya ledtrådar till hur autism kan uppstå. Forskare i USA, Storbritannien och Italien har upptäckt förändringar i arvsmassan hos autistiska personer, som gör att de inte svarar lika starkt på hormonet oxytocin.

Oxytocin är ofta inblandat i mänskliga interaktioner. Ämnet frigörs till exempel vid amning och tros stärka känslomässiga band till andra personer.

Förändringarna som man nu har hittat innebär att en stor del av de gener som gör oss mottagliga för oxytocin har stängts av, genom så kallade epigenetiska förändringar. Det innebär att fungerande gener kan finnas i arvsmassan, men att de undertrycks av ärftliga förändringar.

Enligt forskarna kan upptäckten på sikt leda till nya behandlingar för autistiska personer.

Referens:
Simon G Gregory, Jessica J Connelly, Aaron J Towers et al. Genomic and epigenetic evidence for oxytocin receptor deficiency in autism. BMC Medicine (published ahead of print 22 Oct).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".