Man mår bättre om man bor nära en park, visar en holländsk studie. Foto: Hasse Holmberg, Scanpix

Grönområden ger bättre hälsa

Parker och grönområden i städer gör att stadsborna mår bättre, visar en holländsk studie, och det märks mest på den mentala hälsan.

Studien visar att om man har grönska inom en kilometers avstånd så minskar sjukdomsfrekvensen för en rad åkommor, bland andra hjärt-kärlbesvär, nack- och ryggsmärtor, astma, migrän och diabetes. Bor man så långt som tre kilometer från en park, mår man ändå bättre än de som sällan ser ett grönt strå.

I städerna blir man oftare deprimerad och infekterad, kanske beroende på den dåliga luftkvaliteten. Statistiken till studien är hämtad från nederländska vårdcentraler, där 350000 patienter är listade hos sina familjeläkare.

 AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Referens: Maas, J. et al. "Morbidity is related to a green living environment", J Epidemiol Community Health. Published Online First: 15 October 2009. doi:10.1136/jech.2008.079038

Fler artiklar på samma ämne finns på våra sidor om...
...
...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".