Strålbehandling. Foto: Gunnar Ask/Scanpix.

Hopp om snällare strålbehandling

Hälften av alla cancerpatienter får någon gång strålbehandling, och nu har amerikanska forskare hittat ett sätt som kan göra behandlingen både mer effektiv och mer skonsam.

Om de amerikanska forskarnas studier leder fram till ett nytt läkemedel kommer inte bara fler cancerceller att dö utan framför allt kommer strålningen inte att orsaka lika stora skador på den friska vävnaden. För hur precist man än försöker skicka strålningen, genom huden in i kroppen, mot just bara cancercellerna så dör också många normala celler och patienten får en mängd biverkningar som trötthet, illamående och håravfall.

I den nya studien gav forskarna försöksmöss med cancer en spruta före strålbehandlingen, en spruta som gjorde cancercellerna mer sårbara och samtidigt stärkte de friska cellerna.

Forskarna vet faktiskt inte varför det här fungerar men sprutan blockerar en viss signalsubstans och hindrar den från att sätta sig fast på sin receptor på cellernas väggar,  och av någon anledning ger det starkare fiska celler och svagare cancerceller. 

Det finns redan ett liknande läkemedel som skyddar cellerna från skador men där verkar det som om också cancercellerna får ett skydd mot strålningen.

Även om det är långt kvar från musexperiment till godkänt läkemedel för människor så tycker Jörgen Karlsson, professor i biomedicinsk strålningsvetenskap vid Uppsala universitet, att möjligheterna är fascinerande.

– Jag säger givetvis hurra. Det här stimulerar till vidare forskning och den här receptorn är i stort sett helt okänd i samband med bestrålning. Ett nytt läkemedel skulle för en enskild patient kunna vara skillnaden mellan bot och återväxt av tumören.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Referens: Justin B. Maxhimer, et al. "Radioprotection in Normal Tissue and Delayed Tumor Growth by Blockade of CD47 Signaling",  Science Translational Medicine, Vol 1 Issue 3 3ra7

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".