Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
De som dricker alkohol har högre lön, visar ny forskning. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Visst drickande påverkar lönen

De som dricker måttligt med alkohol har högre lön än de som inte dricker alls. Men det beror inte på att den skyddande effekt alkoholen har på vissa sjukdomar skulle ge en bättre hälsa. Det visar Johan Jarl som snart doktorerar i ämnet.

– Det finns en skyddande effekt av alkoholen för vissa sjukdomar, främst hjärtkärlsjukdomar,  men det finns många andra sjukdomar där alkoholen har skadlig effekt redan av lågkonsumtion, säger Johan Jarl, vid Instititionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet.

Johan Jarl har räknat ut hälso- och sjukvårdskostnaderna för de som anses dricka med måtta, alltså max 3,5 glas vin om dagen för män och 2 glas vin för kvinnor, enligt WHO:s definition.

Och även om ett visst alkoholintag räknas som nyttigt för vissa sjukdomar, främst hjärtkärlsjukdomar, så räkcer det inte till för att väga upp kostnaderna för andra sjukdomar som till exempel cancer, leversjukdomar och epilepsi, där alkoholen endast verkar negativt även i små doser.

Med det som har förbryllat forskarna är varför de som dricker med måtta, och alltså inte är friskare än nykterister, ändå enligt all statisitk har högre lön än de som inte dricker alls.

Här visar Johan Jarls forskning på en motsättning. Trots att måttlighetsdrickarna inte har bättre hälsa så är de trots allt inte lika mycket långtidssjukskrivna som de som inte dricker alls. De hinner vara mer på jobbet, avancera och få högre lön.

Johan Jarl tror att det här kan bero på att de som trots allt dricker litegrann känner sig mer friska än nykterister och därför kommer snabbare tillbaka till jobbet.  

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Referens: Johan Jarl et al, "Medical net cost of low alcohol consumption - a cause to reconsider improved health as the link between alcohol and wage? Cost Effectiveness and Resource Allocation, October 2009, Lunds universitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".