WHO har kartlagt parasitsjukdomar i det krigshärgade södra Sudan. Foto: Sarah el Deeb/Scanpix

Bättre kartläggning av parasiter krävs

För första gången har det i ett krigshärgat land gjorts en kartläggning för att se om ögonvittnesskildringar om var tropiska parasitsjukdomar finns stämmer överrens med hur det är i verkligheten. Kartläggningen är en del i en större satsning som genomförs av Världshälsoorganisationen, WHO.

Målet med satsningen är att bli av med alla de parasitsjukdomar, främst masksjukdomar, som härjar i fattiga länder. Det kan handla om obehagliga sjukdomar som ofta drabbar barn, som till exempel hakmask som leder till blodbrist.

Men eftersom det kan vara svårt att veta vilka som behöver medicinerna, så har WHO genomfört den här kartläggningen. Och efter att ha testat några hundra byar i södra Sudan för olika parasistsjukdomar, så insåg man att det måste till faktiska kartläggningar. 

Om man skulle lita på enbart ögonvittnesskildringar, så skulle det kunna leda till att man sätter igång massmedicineringar i onödan.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Referens: Hugh J. W, "Integrated Mapping of Neglected Tropical Diseases: Epidemiological Findings and Control Implications for Northern Bahr-el-Ghazal State, Southern Sudan " PLoS 27 oct 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".