Skandal uppstod när Hwang Woo-Suks forskningsfusk avslöjades. Foto: Ahn Young-Joon/Scanpix

Villkorlig dom till fuskande forskare

Igår dömdes den sydkoreanske stamcellsforskaren Hwang Woo-Suk, som gjort sig världsberömd genom sin fejkade stamcellsforskning, till två års villkorligt fängelse för att ha förskingrat forskningpengar. Domstolen slog också fast att han känt till att forskningsresultaten var manipulerade.

Det var för några år sen som den sydkoreanske forskaren hävdade i den vetenskapliga tidskriften Science att han lyckats framställa stamceller från klonade mänskliga embryon.

Men när sanningen uppdagades, skakades om forskarvärlden rejält. Det visade sig att han i själva verket hade använt mänskliga ägg från två kvinnliga medlemmar i forskarlaget.

I januari 2006 konstaterade en utredningsgrupp att Hwangs rön var påhittade och att han inte hade framställt några som helst stamceller.

Rättegången har sedan dess har pågått i mer än tre år, och i går slog alltså domstolen fast att Hwang också olagligt försnillat en del av sina statliga forskningsanslag för eget personlig bruk.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".