HIV-test på shoppingcentrum - en framtid i USA? Här är det dock julklappar som ska inhandlas. Foto: Jim Stafford/Scanpix

HIV-testning av alla

I USA kommer man nu att försöka använda en helt ny metod för att hitta vilka som är HIV positiva. Det handlar om att testa alla vuxna.

Försöket startar i områden som har många smittade, som i Washington DC och i the Bronx i New York. Det är hälsomyndigheterna som driver det treåriga projektet som kallas "test and treat".

Orsaken till de nya greppen är att tex i Washington är 5 procent smittade, men få söker vård.

Förutom att erbjuda tester regelbundet inom vården funderar nu de ansvariga på om HIV tester också ska kunna ske i shoppingcentra och vid korvkiosker, skriver New York Times.

Tidigare i år publicerade Världshälsoorganisationen en matematisk modell som visade att om alla invånare i ett samhället testades för HIV, samt erbjöds kondomer och omskärelse, skulle smittan kunna vara utrotad inom en tio års period.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".