Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olönsam folkström

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 06.00
1 av 4
2 av 4
3 av 4
Lennart Söder, KTH. Foto: Jann Lipka
4 av 4
Statssekreterare Ola Alterå. Foto: Pawel Flato

Regeringens nya på hur det ska bli mer lönsamt för hushåll att göra sin egen el med hjälp av solceller eller vindsnurror får nu kritik. Det är regeringens egen enmansutredare, professor Lennart Söder vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH, som anser att de nya lagen inte gör det tillräckligt lönsamt för folk att börja sälja överskottsel till nätet.

Det kommer absolut inte att bli så mycket som vi hoppades på efter den som jag la fram för drygt 1,5 år sen. Då trodde vi att det här nog skulle öka på ganska mycket, men så ser det inte ut nu för man har inte lagt något förslag på det här med nettodebitering som vi såg som en väldigt viktig fråga, säger Lennart Söder.

Elutredaren Lennart Söder liksom branchorganisationen Svensk Energi säger till Vetensakpsradion att det nya lagförslaget borde krävt nettodebitering för att det verkligen ska löna sig att sätta upp solceller på taket eller en vindsnurra på bakgården som ibland ger så mycket ström att man kan leverera ett överskott till elnätet under delar av året. På så sätt skulle ett hushåll få kvitta den el man skickar ut till nätet, för 50 öre kilowattimmen, mot den el man köper tillbaka som inklusive skatter och avgifter kostar runt 1 krona och 30 öre. Först då blir överskottselen värd lika mycket som det kostar att köpa ström under solfattiga och blåsfria dagar.

Men Ola Alterå, som är statssekreterare på näringsdepartementet han tror att det nya lagförslaget kommer att göra fler intresserade av att producera sin egen el utan kvittning:
Om man ska kunna kvitta inmatningen så bygger det ju på att man kringgår alla elskatter och allt annat som alla elkonsumenter annars betalar för. Vi tror att vi lägger viktiga förslag som kommer att göra det betydligt mer lönsamt för hushåll och småanvändare att också leverera in el på nätet. Men framtiden får utvisa om det är tillräckligt eller om det kommer att vara motiverat också med andra åtgärder framöver, säger Ola Alterå.

Fakta egen energi

Genom att ha ett mindre vindkraftverk och/eller solceller på sitt hus kan man producera sin egen energi.

När solen inte skiner och vinden inte blåser, köper man istället energi från ”vanliga” energibolag.

Eventuellt överskott av den egenproducerade energin ska kunna säljas tillbaka till energibolagen.

Stort intresse...

...bland svenskar att producera och sälja egen energi. Läs mer i tidningen Ny teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".