Stamcellsforskning kan hjälpa sterila

För första gången har forskare genom ny teknik kunnat titta på hur de tidigaste stadierna i spermaproduktion ser ut, en nödvändighet för forskningen om orsakerna bakom manlig sterilitet.

Det är i en studie i fredagens utgåva av tidskriften Nature, som en grupp forskare från Stanford university i USA visar hur man för första gången lyckats kartlägga de tidiga processerna i manlig spermaproduktion.

Att i detalj förstå hur mäns spermaproduktion fungerar är nödvändigt för att man i framtiden ska kunna hitta botemedel mot ofrivillig barnlöshet. Och eftersom man inte kan gå in och genmanipulera människor, för att se hur spermaproduktionen påverkas av vissa gener, så har man tidigare fått nöja sig med att följa processerna hos möss.

Men nu har alltså stamcellsforskare vid Stanford university lyckats skapa en metod för att studera spermaproduktionen på konstgjord väg. Genom att utgå från mänskliga stamceller har man i laboratoriemiljö kunnat se hur tre gener - Dazl, Daz och Boule - påverkar de tidigaste stadierna i spermaproduktionen.

Den nya tekniken bådar gott inför den fortsatta forskningen om manlig sterilitet, menar professor Outi Hovatta vid enheten för barnlöshet på Huddinge sjukhus. Hon poängterar dock att man i dagsläget är långt ifrån några faktiska botemedel.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens: Kehkooi Kee et al. Human DAZL, DAZ and BOULE genes modulate primordial germ-cell and haploid gamete formation. Nature, vol 461, 2009. Doi:10.1038/nature08562.

Tidigare publicerat på samma ämne:

FAKTA

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".