Ofrivillig barnlöshet

 • Ofrivillig barnlöshet betyder att ett par försökt bli gravida i minst ett år utan att lyckas. Idag räknar man med att drygt hälften av dessa par kan få barn efter utredning och behandling. Den andra hälften är infertila och har alltså ingen möjlighet att föda egna barn.
 • Ofrivillig barnlöshet drabbar mellan 10-15 procent av alla par.
 • Orsaker till infertilitet hos män kan vara: Störd spermiebildning, störd spermietransport och utlösning, inflammationer och infektioner, kromosomavvikelser.
  Orsaker till infertilitet hos kvinnor kan vara: Skador på äggledaren, rubbningar i ägglossningen, endometrios, äggstocksfunktion, äggens kvalitet, kromosomavvikelser.
  Hos omkring tio procent av män och kvinnor som drabbas av ofrivillig barnlöshet går det inte att hitta någon orsak vid en rutinundersökning.
 • Vid undersökning försöker man ta reda på om mannen har tillräckligt med spermier av bra kvalitet, om kvinnans äggstockar fungerar på ett bra sätt och kan bilda normala mogna ägg, om kvinnan har ägglossning, om kvinnans äggledare fungerar så att ett ägg kan fångas upp och befruktas av spermier som simmat upp i äggledarna, om det befruktade ägget kan transporteras till livmodern.
 • De fyra vanligaste typerna av fertilitetsbehandling är:
  - Stimulering av äggstockarna, för att öka effektiviteten vid en insemination av spermier eller vid provrörsbefruktning. Tillväxten av äggblåsor i äggstocken stimuleras med hjälp av hormoner.
  - Konstgjord överföring av spermier eller insemination, vilket görs när kvinnan är fruktsam. Sädesvätskan förs in i slidans övre del. Om barnlösheten beror på att mannens spermier inte kan ta sig igenom sekretet i kanalen upp till kvinnans livmoder görs inseminationen direkt i livmodern. Om mannens spermier är av god kvalitet, kan inseminationen göras med dessa, annars med spermier från en givare.
  - Provrörsbefruktning (IVF). Kvinnan hormonbehandlas och ett eller flera ägg hämtas från hennes äggstockar och befruktas med mannens spermier. Befruktningen, när ägg och spermier smälter samman, sker i laboratorium. Sedan förs ett ägg över till livmodern. För att livmoderslemhinnan ska kunna ta emot ägget ges hormonbehandling. Om ett embryo med god kvalitet inte används kan det frysas ned. Det kan sedan användas om det befruktade ägg som förts in i kvinnan inte leder till graviditet. Det nedfrysta embryot kan också användas senare.
  - Ägg- eller spermiedonation, vilket är tillåtet vid provrörsbefruktning. Om kvinnan saknar fungerande ägg, eller om mannens spermier inte fungerar kan befruktningen ske med hjälp av donation. Det går inte att få både ägg- och spermiedonation.
  Beroende på orsak finns även andra individuellt anpassade behandlingar.

Källa:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".