Einstein hade rätt om ljuset

Genom att mäta ljuset från en kosmisk explosion flera miljarder ljusår bort i rymden har forskare kunnat testa Einsteins teori om att ljusets hastighet är konstant i vakuum. Och Einstein hade rätt, enligt testet.

Att ljuset hastighet är konstant i vakuum kan man läsa till och med i grundskolans läroböcker. Men enligt kvantmekaniken, som inte alltid så lätt låter sig förenas med Einsteins teorier, så skulle hastigheten kunna variera lite beroende på ljuspartiklarnas energi.

Men när forskarna mätte ljuset från en så kallad gammablixt, så kunde de alltså inte hitta någon som helst skillnad i ljusets hastighet.

I mätningen drog forskarna nytta av att ljuset färdats så otroligt långt på vägen hit – flera miljarder ljusår. Det gör att man skulle se även väldigt små skillnader i ljusets hastighet – om de fanns, det vill säga. Men man fann alltså ingen skillnad – så Einsteins tes bestod provet.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Referens:
S. Guirec et al. A limit on the variation of the speed of light arising from quantum gravity effects, Nature, 29 oktober 2009. Doi:10.1038/nature08574

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista