Ström från åskmoln

Ladda din mobil med strömmen från ett åskmoln. Det skulle kunna bli möjligt med teknik för bara ett par hundralappar, enligt både svenska och colombianska forskare.

Det handlar om en mycket enkel teknik som skulle kunna monteras som en vanlig åskledare på taket. När åskan går finns magnetiska fält rakt ovanför våra huvud. Då skulle vi kunna utvinna ström genom att sätta en tio meter lång stolpe på taket, med en ledning och tunna nålar som spretar ut längst upp. Nålarna fångar upp spänningen i de magnetiska fälten, i åskmolnet och leder den ner i ledningen och ut i batterierna som kopplats på. Men det gäller att passa sig för blixten, för den skulle slå ut batterierna direkt.

Forskare i Colombia som håller på att testa det här i praktiken har nyligen lyckats ladda ett femtiotal små batterier på det här viset. Det är i just tropiska länder där det åskar ofta och där det råder brist på elektricitet som den här tekniken kan komma till användning, enligt Vernon Cooray, professor vid avdelningen för elektricitetslära vid Uppsala universitet. Han vill nu utveckla idén vidare. För även om man får ut mindre energi på det här sättet jämfört med t.ex. solceller, är den här tekniken så enkel och billig att man skulle kunna fixa det på egen hand. Det innebär att fattiga människor i de tropiska länderna skulle kunna ha nytta av idén, enligt Vernon Cooray:

- Det är så enkelt. För bara ett par hundra kronor skulle man kunna sätta ihop den här tekniken.

Tidigare har man undersökt möjligheten att ta tillvara på energin i blixtar, men fördelen med att istället ge sig på åskmolnen är att de finns tillgängliga under en mycket längre tid.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne: