Forskare räknar yngel med hjälp av explosioner under ytan

Nu tar forskare på Fiskeriverket till drastiska metoder för att studera fiskyngel från abborrar. Genom att spränga en krutladdning under vattnet dör fiskyngel som man sen kan studera och räkna.

Sprängningen går till så att en tio grams sprängladdning placeras längst ut på en fiskelina som hålls ut med ett långt spö, efter explosionen plockas ynglen upp med håv och räknas.

Men metoden är inte så brutal som det kanske låter som menar forskarna. Att fånga yngel med olika typer av redskap som dras längs botten har en större påverkan, tillexempel så skadas då växtlighet på bottnarna, dessutom är det bara ett litet område som berörs enligt forskarna. 

På det här sättet kan man få en uppfattning om hur stort beståndet av abborre egentligen är, en fråga som har debatterats länge eftersom både abborre och gädda har minskat kraftigt i både skärgårdar och insjöar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista