Hund på recept

Hundar har visat sig kunna hjälpa både dementa och hjärnskadade att må bättre och idag kan man på flera håll i Sverige få remiss för vård med hjälp av hund. Nu ska svenska erfarenheter användas för att utbilda hundarna i vården inom EU.

I dag finns vårdhundar på nio enheter i Sverige och fler kommer det att bli. Vårdhundar kan vara av alla storlekar och raser, men de måste ha rätt kynne. De får inte bli arga och göra utfall. De måste klara av att bli klappade av fumliga händer och kunna utföra uppgifter på kommando.

Hundar i sig har en förmåga att dämpa ångest, men de kan även användas till att öva patienters motorik och tal, genom att exempelvis hämta bollar eller lära sig att reagera på vad patienten säger. Men för att detta verkligen ska fungera, är det inte bara hundarna som behöver utbildning. På vårdhundskolan, som är ett nationellt treårigt projekt, utbildas inte bara hundar och hundförare utan även den legitimerade personalen kring hunden.

- Sjukgymnaster, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, socionomer går utbildningen samtidigt, därför att det är den personalen som kommer skriva remiss, eller recept, på vårdhund, säger Ingeborg Höök som är utbildningsledare.

Sverige ligger långt fram inom området. När man nu i vinter ska ta fram en europeisk standard för professionellt arbete med hund i vården är just Sverige, som ett av tre länder, med och tar fram riktlinjerna. Ingeborg Höök menar att det till stor del beror på att Sverige har lagt fokus just på utbildning, även av den personal som kan skriva remisser.

- Vi har ju gått ett steg längre. Vi vill att man tar vara på hundens potential. Och då krävs det att vi också utbildar den legitimerade vårdpersonalen på avdelningarna, i hur hunden kan hjälpa en att ha fler verktyg som exempelvis sjukgymnast. Och det är unikt, säger Ingeborg Höök.

Helene Almqvist, Kropp & själ
kropp@sr.se

Hör mer om vårdhundar i programmet Kropp & Själ:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista