Kilimanjaros glaciär-is borta om 20 år

All is på toppen av Kilimanjaro i Tanzania kan vara borta om 20 år. Det visar amerikanska forskare, som sedan år 2000 följt glaciärisens utveckling på berget. Resultaten är publicerade i Amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS.

År 2000 borrade forskarna första gången ut flera långa iskärnor ur glaciärerna och har nu jämfört istjockleken med dem. Nu visar det sig att en fjärdedel av isen är borta. Värst är det för Furtwangler-glaciären som förtunnats med 50% sen år 2000.

I borrkärnorna kan forskarna utläsa hur klimatet har sett ut nästan 12000 år bakåt i tiden, ungefär som i årsringar på ett träd, fast då uppifrån och ner i stället.

Orsaken till smältningen är enligt forskarna de rådande klimatförändringarna. Det som pekar på det är att isen högst upp på den utborrade iskärnan har smält och sen frusit till igen. Det är enbart där uppe och ingen annanstans i hela borrkärnan som det syns såna spår.

– Nej, det är inte överraskande. Vi vet att det pågår en global uppvärmning och resultatet här är att vi ser effekten av den här uppvärmningen. Vi ser att glaciärerna krymper i en väldigt snabb takt, säger Margareta Hansson, klimatforskare på Stockholms universitet.

Har resultaten någon betydelse för klimatmötet i december?

– Ja, det är ju ytterligare ett bevis på att det pågår en global uppvärmning, säger Margareta Hansson.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Referens:
Thompson, L. G. et al, Glacier loss on Kilimanjaro continues unabated, PNAS published online before print November 2, 2009, doi:10.1073/pnas.0906029106

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista