Svensk vattenrening testas i Kenya

En svensk uppfinning som renar vatten med hjälp av värme och solstrålar testas just nu på landsbygden i Kenya, med stöd av bland annat Vinnova. På några timmar ger metoden en dunk med rent dricksvatten.

– Alla vill ha en. Den gör arbetet enklare och sparar pengar, säger Jane Nyongesa i Kenya.

Solvattendunken ser ut som en vanlig svart bensindunk i plast som man fyller med vatten och sedan viker ut som en bok och lägger ut i solen. De uppvikta dunksidorna är täckta med transparent plast som släpper igenom solens ultravioletta strålar vilka förstör DNA:t i de mikroorganismer som kan finnas i vattnet.

Kombinerat med värmen i den svarta dunken och ett filter kan man på detta enkla sätt få rent vatten på mellan 2 och 6 timmar, beroende på hur starkt solen skiner.

Metoden har utvärderats av bland andra Svenska Miljöinstitutet . De tester som nu görs i Kenya har överraskat eftersom de visar att dunkarna kan ge rent vatten fler gånger per dag än man tidigare trott och dessutom användas på fler sätt än uppfinnaren Petra Wadström själv tänkt. Dunkarna ger rent dricksvatten, varmt disk- och tvättvatten och i matlagningen kan de förvärma vattnet.

– Och sen kokar de bara några minuter istället för 20 minuter som är det vanliga för en familj. Så det sparar både pengar och tid att hämta ved och att man kan få rent vatten så många gånger per dag gjorde ett extra lyft, säger Petra Wadström.

( Rättelse: i ett tidigare inslag sades att IVL har utvärderat och "godkänt" solvatten. Det stämmer inte. IVL har ingen godkännandeprocedur att hänvisa till, skriver IVLs Johan Strandberg i ett mail.  Vi har testat metoden i labskala och vi har inte funnit någon anledning att tro att den inte fungerar, skriver Johan Strandberg. )

Marie-Louise Kristola
marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista