Tre försök ger större chans till barn

Chansen att bli gravid vid provrörsbefruktning nära på dubbleras om man gör tre försök i stället för bara ett. Det visar en studie av nära ettusen kvinnor som fått provrörsbefruktning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Det är specialistläkaren Catharina Olivius vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som i sin doktorsavhandling visar hur skillnaderna i chansen till att bli gravid påverkas av antalet försök.

I studien följde hon 974 kvinnor som alla deltog i så kallad IVF-behandling. Och efter den första provrörsbefruktningen var sannolikheten att få barn 35 procent, efter två försök ökade chansen till 52 procent, och efter tre försök var 63 procent av kvinnorna gravida.

Men hur många försök man får på sig varierar mellan de olika landstingen i Sverige. De flesta erbjuder tre kostnadsfria provrörsbefruktningar, men i landstingen i Jämtland och Västerbotten erbjuds bara ett försök.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens: Olivius, Catharina. Cumulative Live Birth Rates after In Vitro Fertilization. Institute of Clincial Sciences, Department of Obstetrics and Gynecology. Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg.


Tidigare publicerat på samma ämne:Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista