Efterskalv flera tusen år efteråt

Att kunna förutsäga kommande jordbävningar är något som forskare ägnar mycket kraft åt, men kanske har de saknat en viktig pusselbit. För nu visar forskning att många mindre skalv som man tror ska följas av andra värre skalv, i själva verket är efterskalv. Efterskalven kan komma hundratals och till och med tusentals år efter en första jordbävning. Det visar en ny amerikansk studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature idag.

Skalven som studien handlar om är de som sker i svaga punkter mitt på kontinentalplattorna - och alltså inte de som sker i skarven där två olika plattor ligger och skaver mot varandra.

– De här småskalven kanske inte alls pekar på att det ansamlas krafter från plattorna som är på väg att bli ett stort skalv, utan att de tvärtom kanske bara är efterskalv till ett större skalv som hände tidigare. Så det här är inte platsen där det ansamlas spänningar som ska bli nästa stora jordskalv, säger Björn Lund som är forskare vid Svenska Nationella Seismiska Nätet vid Uppsala universitet.

Det är var nästa stora jordskalv ska ske som är den viktiga nöten att knäcka. Så att t.ex. byggnader, vägar och dammar i de områdena rustas och anpassas till jordbävningsrisken. Om småskalven nu inte behöver vara tecken på att det är där de här skalven sker som nästa större jordbävning kommer att ske så blir prognoserna svårare att göra.

– Då blir det väldigt besvärligt och ha någon uppfattning om hur beredd man måste vara i samhället och vilka områden man ska satsa på, säger Björn Lund.

Efterskalv till stora jordbävningar mitt på kontinentalplattorna kan enligt den här studien komma så sent som flera tusen år efteråt. Medan efterskalven av jordbävningar som sker i skarven mellan plattorna kommer redan inom ett tiotal år.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Vetenskapsradions praoelev Sofia Harrtell frågar Björn Lund mer om jordbävningar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista