Aldrig mer lösenord?

Tror du att ditt lösenord till datorn är säkert? Det kan vara dags att tänka om. För även om lösenordet inte består i hundens eller dotterns namn, är det en barnlek för dagens specialister att knäcka det. Att använda lösenord duger alltså inte längre, menar experter som i veckan har mötts på seminariet "Aldrig mer lösenord" vid Internet-dagarna i Stockholm.

Vid seminariet framkom att datatjuvar fått allt större möjligheter att attackera skyddade webbplatser genom att använda mängder av tänkbara lösenord, där något till slut kan träffa rätt.

- En hacker idag skulle på ett mycket enkelt sätt kunna bygga en egen dator för 15000 kronor i syfte att kunna knäcka folks lösenord. Har man bara bokstäver eller siffror utan några specialtecken, då handlar det bara om minutrar, säger Mikael Simovits som är datasäkerhetskonsult.

Det går numera på nolltid för hackern att få fram rätt lösenord. Man kan enkelt säga att hackern fångar det krypterade lösenordet och låter sin dator göra mängder av beräkningar på det tills det knäcks. Sedan är det bara för hackaren att logga in där hon eller han vill.

Lösningen för den som vill känna sig helt säker att göra som nätbankerna, låta bli lösenord och istället sätta kod-dosor och kort med inbyggda chip i händerna på oss.

- Det är smarta kort, en liten dator som sitter på ett plastkort. Jag tror att vi får lika många smarta kort i plånboken som vi idag har kreditkort, säger Mikael Simovits.

Men till smarta kort hör oftast nya pin-koder. Så att det skulle bli enklare framöver för användaren, det kunde inte experterna på Internet-dagarna lova någonting om.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista