Riskfyllt med robotar bland människor

I Japan arbetar forskare med att ta fram bättre robotar som ska kunna ersätta och hjälpa människor när landets befolkning åldras. Men ett stort problem är säkerheten när stora och tunga robotar ska röra sig ute bland människor och de japanska forskarna oroar sig nu för att robotar kan skada människor, eller ännu värre.

- Om robotar kommer ut i samhället så finns det risk för att de kan döda människor, säger robotbyggaren Masatoshi Ishikawa vid Tokyos universitet.

I Japan är förväntningarna stora på att robotar inom ett par år ska kunna ta över enklare arbetsuppgifter inom till exempel sjukvården, där det är vanligt med tunga lyft. Allt för att spara in personal när japanerna blir äldre.

Men säkerheten är en svår nöt att knäcka, menar flera robotforskare. Fabriksrobotar hålls ju avskilda från människor, men den här sortens robotar måste ju röra vid och vara nära folk. Forskarna är helt enkelt rädda för vad de dåligt programmerade eller felaktiga robotarna kan råka utsätta människor för.

- Robotarna kan komma att slå till människor eller kanske ramla över någon, säger Hirohisa Hirukawa, chef för robotforskning vid det statliga forskningscentrat AIST.

Så för att robotarna ska bli säkra, har japanska myndigheter nu bland annat börjat bygga en testanläggning. Meningen är att robotar där ska utsättas för olika realistiska situationer för att bevisa att de lever upp till de säkerhetsföreskrifter för robotar som man samtidigt håller på att ta fram.

Marcus Hansson
vet@sr.se

För liknande artiklar, se Vetenskapsradions sida:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista