Dubbdäck kan vara farligare för hälsan än vad man tidigare trott. Foto Foto Bertil Ericson

Nanopartiklar från dubbdäck i blodet

Dubbdäcken kanske kan vara ännu farligare för hälsan än vad man har trott hittills. En studie som presenteras idag visar att dubbdäcken frigör mycket små partiklar som lätt hamnar i blodet.

– Vi har kommit fram till att de här riktigt små partiklarna är knutna till dubbdäck, säger Mats Gustavsson som är forskare på väg och transportforsknings institut VTI i Linköping.

På ett testlabb i Linköping undersökte forskarna flera olika däck både dubbade och odubbade. Däcken kördes i en provägsmaskin och luften i labbet studerades för att fastställa vilka partiklar som bildades. Resultatet överaskade forskarna, för att just när de provkörde med dubbdäck så bildades mycket små partiklar som även kallas för nanopartiklar.

– Nu ser vi tydligt att partiklarna har någon koppling till dubbarna i sig, och det var ganska oväntat, säger Mats Gustavsson, på VTI.

Det finns mängder med olika nanopartiklar, både farliga och ofarliga. Men generelt sett anses de farligare än andra partiklar med tanke på att de lätt kan komma in i blodet.

– De behöver alltså inte hamna i blodet, utan de kan vara skadliga ändå var helst de befinner sig i kroppen. Men det är vanligt att de blir mer aktiva när de blir små, och därför ska man ha koll på de här partiklarna, säger Lennart Möller, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet i Solna.

Mats Gustavsson hoppas att resultaten ska ligga till grund för nya bedömningar kring hälsoriskerna i samband med dubbdäck användandet:

– Förutsatt att det här stämmer med verkligheten, nu är vi fortfarande i ett labb, men förutsatt att de stämmer får man omvärdera dubbdäckens effekter, säger Mats Gustavsson.

Reporter Tahir Yousef, SR Östergötland
tahir.yousef@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".