Hälften har ont efter bröstcancer

En ny dansk studie visar att nära hälften av dem som opererats för bröstcancer har ont under ett till tre år efter att de fått sin behandling. Smärtor är vanligast bland de yngre kvinnorna, enligt studien.

Smärtorna som kvinnorna beskriver i studien handlar bland annat om ont i brösttrakten och i armarna. En del säger sig också ha fått en brännande känsla i huden eller minskad känsel efter sin bröstcanceroperation.

Studien har gjorts vid Rigshospitalet i Köpenhamn och omfattar drygt 3 700 bröstcancerbehandlade kvinnor. Den visar att nära hälften av kvinnorna fortfarande upplever att de har ont efter ett till tre år efter behandlingen. Yngre och medelålders kvinnor uppger oftare att de har ont än de äldre.

– Om man är yngre, då är det mycket mer på spel. Man har en annan livsförväntning, säger läkaren och studieförfattaren Rune Gärtner.

Kanske är det denna psykologiska aspekt, säger han, som bidrar till att fler yngre uppger sig ha långvariga smärtor. En annan faktor som enligt studien ökar risken för långvariga besvär är om operationen kombinerats med strålbehandling, medan cellgiftsbehandling inte tycks förhöja risken.

Forskarna hoppas nu att vården ska jobba mer med att i förväg utvärdera vilka smärtoeffekter som en behandling kan få, och att sätta in smärtlindring tidigt. Det är viktigt eftersom många patienter lever ett långt liv efter sin bröstcancerdiagnos, säger läkaren Rune Gärtner.

– Därför är det så viktigt hur de lever, inte bara om de lever.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Referens:
Gärtner, Rune et al. Prevalence of and Factors Associated With Persistent Pain Following Breast Cancer Surgery. Jama 11 november 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".