Hade de varmt eller kallt blod, det är frågan. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Mer bevis för varmblodiga dinosaurier

En stor tvistefråga inom paleontologin är om dinosaurierna var kallblodiga, som dagens ödlor, eller varmblodiga, som däggdjur och fåglar. Nu pekar nya forskningsresultat på att det senare är närmare sanningen.

Att ta reda på om dinosaurierna var varmblodiga eller kallblodiga är avgörande för att förstå hur dinosaurierna levde. Varmblodiga djur kan nämligen röra sig mer och klarar av kallare klimat än sina kallblodiga konkurrenter, men de kräver också mycket mer energi och därför mer föda.

Kallblodiga djur kräver å andra sidan inte lika mycket energi, men kan på grund av sin lägre ämnesomsättning inte heller röra sig lika mycket.

Nu har några forskare vid Washington University i USA undersökt det här på ett nytt sätt hos ett tiotal dinosauriearter och kommit fram till att dom förmodligen var varmblodiga.

Forskarna utgick från avståndet från dinosauriernas höftleder till marken, för att beräkna hur mycket energi som måste ha gått åt när dinosaurierna rörde på sig. Och när dom väl tagit reda på det, kunde dom konstatera att den energimängden troligtvis inte kan ha producerats om dinosaurierna var kallblodiga.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Pontzer H, Allen V, Hutchinson JR (2009) Biomechanics of Running Indicates Endothermy in Bipedal Dinosaurs. PLoS ONE 4(11): e7783. doi:10.1371/journal.pone.0007783.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".