I de flesta Höglandsmangabers gener finns spår av babian-DNA. Foto: Tim Davenport.

Afrikas ovanligaste apa parade sig med babianer

För sex år sedan upptäcktes en ny apart i Tanzania – Höglandsmangaben. Nu har forskare analyserat DNA från den nyupptäckta arten, och upptäckt rester av babian-DNA i dess gener.

För bara sex år sen, år 2003, upptäcktes Höglandsmangaben i Tanzania. Man uppskattar att det finns ungefär 1100 individer kvar av den, uppdelade i två olika områden med 35 mils avstånd.

Nu har forskarna undersökt Höglandsmangaber från både områdena genetiskt – och hittat intressanta skillnader. Det visade sig nämligen att aporna i det ena området hade spår av babian-DNA i sina gener – alltså har dom någon gång under evolutionen parat sig med babianer.

Men i det andra området, där det bara bor ungefär 100 apor, hittade man inga såna spår. Så parandet med babianer måste ha skett efter det att dom två flockarna separerats från varandra.

Nu finns det alltså bara ett hundratal Höglandsmangaber med oförstört DNA kvar, menar forskarna. De poängterar dock att även om den större gruppen Höglandsmangaber har babian-DNA i sina gener så är de fortfarande inget annat än Höglandsmangaber.

Höglandsmangaben står den på Internationella naturvårdsunionens lista över akut utrotningshotade arter.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Roberts, T. E., T. Davenport, et al. (2009). "The biogeography of introgression in the critically endangered African monkey Rungwecebus kipunji." Biology Letters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".