Fäbodar - mer än kullor och messmör

Fäbodar ses ofta som pittoreska rester i ödemarken, men historikern Jesper Larsson menar att den bilden bör revideras. Med utgångspunkt i amerikanen Elinor Ostroms ekonomiska teorier, som i år belönades med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, visar han att fäbodarna lade grunden för en modern ekonomi i Sverige.

Bräkande getter, nykärnat messmör och blonda fäbodkullor är nog bilder som många får på näthinnan när de tänker på fäbodar. Men historikern Jesper Larsson, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, visar i sin forskning hur fäbodarna under sina glansdagar på 1600- och 1700-talen var extremt betydelsefulla för Sveriges ekonomi.

Fäbodarnas produkter, som messmör och mesost, men också hudar och skinn, drev på den ekonomiska utvecklingen i norr. De skapade också en unik innovativ miljö med uppfinningar, som till exempel järnplogen.

– Det har saknats en ekonomisk beskrivning över fäbodssystemet. Man kan ju se hur jordbruket i Dalarna, Jämtland och Hälsingland är väldigt dynamiskt under 1700- och 1800-talet, säger Jesper Larsson.

Historikern Jesper Larsson menar att vi, istället för att betrakta fäbodarna som en sorts primitiva och pittoreska rester i ödemarken, snarare bör uppmärksamma hur de en gång lade grunden för en modern ekonomi.

– Jordbrukssystemet blir faktiskt väldigt innovativt i södra Norrland under 1600-talet fram till 1800-talet. Det gör att man ligger före utvecklingen i södra Sverige, säger Jesper Larsson.

Idag finns inte många fäbodar kvar i våra nordsvenska skogar och de få som överlevt industrialiseringen har ofta omvandlats till museer.

Tobias Svanelid
vet@sr.se

Hör mer om fäbodarnas historia i:

Läs mer om:

FAKTA Fäbodar

Fäbodväsen är en form av utbredd boskapsskötsel som innebär att boskapen förs ut på sommarbete till gräsrika marker, på större eller mindre avstånd från jordbruksbygden där huvudgården ligger. På många håll i Dalarna och Jämtland var byggnads-beståndet på fäboden en kopia av gården i byn, men i enklare form. De viktigaste funktionerna på fäboden var djurens betande och förädlingen av mjölken.

Källa: #link=164573#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.