Nappflaskor kan vara farliga, även för pappa. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

Plast kan påverka sexlivet

Förra året varnades det för en typ av plast, polykarbonatplast, som används i tillverkandet av nappflaskor och matlådor. Vid uppvärmning släppte produkterna ifrån sig bisfenol-A, ett ämne som kan påverka hjärnan, utveckling och uppträdande hos barn och foster. En ny rapport pekar nu mot ännu starkare påverkan.

Tidigare har man sett att råttor och möss tycks tappa sin sexuella aptit när de exponerats för BPA, alltså bisfenol-A. Nu visar en rapport att detsamma tycks gälla för människor. Man har med hjälp av urinprover jämfört män som arbetar inom plastindustrin och alltså har BPA i miljön, med män som inte har det. Resultaten från plastfabriken i Kina, där undersökningen gjorts, visade att det sexuella intresset falnade, erektionen inte höll sitt löfte och arbetarna rapporterade också att det var svårt att nå sädesavgång. Effekter som kom ganska snart sedan de börjat på fabriken.

Docent Annika Hanberg, vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, har speciellt studerat könshormonstörande ämnen och vad de kan orsaka. Det här härmar östrogen, det kvinnliga könshormonet så varför drabbar det då män?

– Både män och kvinnor har nivåer av både manligt och kvinnligt könshormon i kroppen och receptorer för de här hormonerna. Tillskott av östrogena ämnen stör den balansen och kanske störs balansen mer hos män som normalt har väldigt låga nivåer av östrogen.

Men Annika Hanberg försäkrar att steget från normalexponering av bisfenol-A, via varma plastburkar, till det som hände männen i plastfabriken, är långt.

– Bisfenol-A byggs inte upp i kroppen som andra problematiska ämnen som till exempel dioxiner. Men om nivåerna är tillräckligt höga och vi får i oss det här ämnet varje dag så har det däremot chans att ställa till problem.

AnnLouise Martin och Lars Broström
vet@sr.se

Lyssna på en längre version av inslaget:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".