Begäret efter onyttig mat påminner i extrema former om narkotikamissbruk. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

Matbegär kan stävjas

En ny medicin mot bulimi kan vara på gång att utvecklas. Medicinen skulle kunna minska begäret efter onyttig mat - ett begär som i extrema former påminner om ett narkotikamissbruk.

Pizza, godis, läsk och choklad i mängder. Suget efter smakrik, men onyttig, mat kan hos vissa bli så starkt att det liknar ett narkotikaberoende.

Nu har en internationell forskargrupp i en studie på möss, tittat på hur ett sådant beroende påverkar det så kallade CRF-systemet i hjärnan. CRF-systemet är kopplat till kroppens eget belöningssystem.

– Man har kunnat påvisa en mekanism som är gemensam för både narkotika och den här typen av hetsätnings- och svältcykler, som man kan se hos bland annat bulimiker, säger Johan Franck, chef för Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet i Solna.

Det cykliska hetsätandet simulerade forskarna hos mössen genom att, under ett par dagar, ge dem massor av god och chokladrik mat. Sedan ersattes maten av smaklösare mat i mindre mängder. Effekten på CRF-systemet - och därmed alltså hjärnans belöningssystem - var klart märkbar. Även om den inte var lika stark som vid till exempel heroinberoende.

Redan i dag håller man på att utveckla mediciner som behandlar just CRF-systemet, men då med fokus på behandling av depression och alkohol- och narkotikaberoende. Steget till att utveckla liknande mediciner som kan dämpa matberoende är därför inte långt.

– Skulle det visa sig att det här håller så skulle man nog kunna se en prövning rätt så snart. Det handlar i stort sett om vilket intresse läkemedelsindustrin har av att utveckla den här typen av läkemedel, säger Johan Franck.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens: Cottone et al, CRF system recruitment mediates dark side of compulsive eating, PNAS, published online  Doi: 10.1073/pnas.0908789106

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".